Lof der Verpleegkunst
15 oktober 2024
Theater Zuidplein, Rotterdam
Inloop: 12.30 uur
Eindtijd: 17.00 uur

Thema: Diversiteit in de Zorg

PROGRAMMA

logo-small

13:00 uur

Inloop met koffie en thee, kennismaking met partners en participanten
pauze

13:30 uur

Opening door dagvoorzitter Jeroen Smits

Over Jeroen

Jeroen Smits, geboren op 2 oktober 1975 in Leidschendam, ontdekte al jong zijn talent voor humor en entertainment. Na het behalen van zijn MAVO-diploma in 1992, droomde hij van een profvoetballoopbaan. Een auditie voor “Moppentoppers” in 1994 veranderde zijn leven toen hij de finale won. Hij stopte met studeren om zich volledig te richten op de entertainmentindustrie. In 1996 debuteerde hij als presentator bij Veronica en groeide uit tot een bekend tv-gezicht. Hij maakte ook documentaires en bouwde huizen voor de armen in Mexico. In 2013 werd hij beëdigd als Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand. Sinds 2022 is Jeroen elke ochtend te horen als radio-dj bij Radio 4EVER49. Hij is vader van vier kinderen.

jeroen

13:35 uur

Doen we genoeg aan diversiteit in de zorg: vragen voor het publiek

AnneLoes van Staa, lector Transities in Zorg, Hogeschool Rotterdam

Over AnneLoes

AnneLoes van Staa is verpleegkundige en lector Transities in Zorg aan Hogeschool Rotterdam (Kenniscentrum Zorginnovatie). Haar onderzoek richt zich op drie brede thema’s: transities in zorg bij jongeren met chronische aandoeningen (onderzoeksprogramma Op Eigen Benen); ondersteuning van eigen regie en zelfmanagement van patiënten door zorgprofessionals; en het bevorderen van de vitaliteit en gezondheid van burgers en professionals (Vitale Delta). Zij verzorgde o.a. het Leerboek ‘Verpleegkundige ondersteuning bij zelfmanagement en eigen regie’ en de Kennisbundel Zelfmanagementondersteuning. Zij kreeg in 2019 de Deltapremie toegekend voor haar excellentie in de verbinding van praktijkgericht onderzoek, onderwijs en praktijk.

vanstaa

13:45 uur

Dreamteam SFG, ‘Een afspiegeling van de Rotterdamse diversiteit’

Jantine Faries-Touw, Projectleider ZIC, Franciscus Ziekenhuis

Over Jantine

Mijn naam is Jantine Faries-Touw. 35 jaar oud. Geboren en getogen in Rotterdam (een echte Rotterdamse dus!). Altijd de droom gehad om verpleegkundige te worden. Mijn route?

  • Mbo verpleegkundige (Albeda- interne stages Franciscus Gasthuis Rotterdam)
  • Hbo verpleegkundige (hogeschool Rotterdam – flexibele deeltijd NLQF 6 – naast werkzaamheden basisverpleegkundige Longgeneeskunde)
  • Regieverpleegkundige afdeling Longgeneeskunde
  • Projectleider van het Zorg Innovatiecentrum (afdeling Longgeneeskunde en Longgeneeskunde/Cardiologie)
  • Praktijkopleider (Longgeneeskunde Zorg Innovatie Centrum)

Chief Quality Nurse (CQN) – organisatie breed Franciscus Gasthuis & Vlietland (daarmee vervul ik nu 2 functies in de organisatie– enerzijds CQN 16u per week- anderzijds regieverpleegkundige/projectleider ZIC)

jantine

14:00

Mannennetwerk

Frank Zwinkels, verpleegkundige Erasmus MC & vertegenwoordiger Mannen Netwerk Verpleegkundigen (MNV)

Over Frank

Frank Zwinkels  Als Mannen Netwerk Verpleegkunde (MNV) vinden wij dat het verpleegkundig vak niet gekenmerkt zou moeten worden door gender identiteit, maar door de professionaliteit van de verpleegkundige. Onderzoek toont aan dat verpleegkundige studenten de studie verlaten omdat ze een gebrek hebben aan rolmodellen en mentorschap. Mannelijke verpleegkundigen ervaren dit als een gemis in hun werk. Hier komen wij als MNV om de hoek kijken: wij willen mannelijke verpleegkundigen aanmoedigen om als rolmodel te fungeren en het balans tussen mannen en vrouwen in de verpleegkunde dichter bij elkaar brengen.

zwinkels

14:15 uur

Paneldiscussie

Tussen Carmen van Daal-Vrolijk (V&VN) , Roein Akbari (Arjo Thuiszorg) Carolien Sino (thuiszorg Laurens) Niels Honig (Franciscus Gasthuis & Vlietland & deRotterdamse Zorg)

panel

14:35 uur

Uitreiking TVZ Publicatieprijs

Stichting Publicaties Verpleging & Verzorging (SPVV)

spvv

14:50

Gelijke kansen in het onderwijs

Mohamed Bouziane, Practor Gelijke Kansen, Albeda

Over Mohamed

Na mijn studie sociologie ben ik begonnen in het mbo-onderwijs als docent bij een plusvoorziening in het mbo. Ik wilde onze jongeren beter begrijpen en ontdekken hoe ik hen het beste kon bereiken. Na een uitstapje in het academisch onderwijs heb ik vijf jaar lesgegeven op het hbo. Nu ben ik weer terug, thuis op het mbo, en houd ik me als practor gelijke kansen bezig met de manier waarop wij ons onderwijs zo kunnen vormgeven, dat je wordt beoordeeld op wat je doet en niet op waar je vandaan komt.

bouziane

15.10 uur

Pauze,  kennismaking met partners en participanten
pauze

15:40 uur

Omgaan met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden

Anne Geert van Driel, docent-onderzoeker, Hogeschool Rotterdam

Over Anne Geert

Anne Geert van Driel werkt als docent-onderzoeker bij Hogeschool Rotterdam. Hij is twee dagen per week werkzaam bij de hbo-v (minor acute zorg, afstuderen, stagebegeleiding). Daarnaast werkt hij één dag per week als Lecturer Practitioner in het Franciscus Gasthuis. De overige twee dagen richt hij zich op (promotie)onderzoek naar zelfmanagement bij mensen met hartfalen en beperkte gezondheidsvaardigheden.

anne-geert

16:00 uur

Duidelijke Taal, fragment laaggeletterden

Ingeleid door Loes Luca (onder voorbehoud)

luca

16:15 uur

Project ‘Oudere migranten met vergeetachtigheid of dementie’

Marina Jonkers, senior onderzoeker Kennis centrum Zorginnovatie, Hogeschool Rotterdam

Over Marina

Marina Jonkers werkt bij Hogeschool Rotterdam als onderzoeker bij Kenniscentrum Zorginnovatie en docent Hbo-v. Zij is antropoloog en werkte jarenlang als wijkverpleegkundige in een gemengde wijk. Diversiteit en inclusie in de zorg is in haar werk een belangrijk onderwerp. Zo deed zij eerder promotieonderzoek naar de aansluiting van opvoedingsadviezen van wijkverpleegkundigen bij de opvoedingspraktijk en behoeften van Marokkaanse moeders. Sinds enkele jaren richt haar onderzoek zich op het verbeteren van het (vroeg)signaleren en ondersteunen van thuiswonende migrantenouderen met dementie. De lessen uit dit onderzoek zijn vastgelegd in een e-learning voor studenten zorg en welzijn en voor de beroepspraktijk.

jonkers

16:30 uur

Uitreiking prijs Lof der Verpleegkunst fotowedstrijd

Jury: Naomi Meesters, Carel van Hees en Onno Keinhorst (voorzitter)

keinhorst

16:45 uur

Afsluiting met muzikale verrassing door De Reisgenoot

Monique van Dijk, hoogleraar Verplegingswetenschap, Erasmus MC (voorzitter Lof der Verpleegkunst)

De Reisgenoot, Maarten van Veen, zorgt voor muzikale verbinding.

de-reisgenoot

17:00 uur

Mocktails en Netwerken
mocktail